De fem elementen

När du för ihop din andning med din närvaro i kroppen ger det dig kraft till självläkning på många plan. Din livsenergi får bättre cirkulation i din kropp och du belyser särskilt de delar av dig själv som du hittills hållit ifrån dig, haft svårt att välkomna eller tycka om. Du gör dig inte av med något utan bara omfamnar och inklkuderar alla delar av dig själv in i ditt välbefinnande. Negativa faktorer avlägsnas från ditt omedvetna, saker du känt missnöje över eller haft svårt att acceptera. Vivation är varken någon terapi eller mental process utan fungerar helt och hållet på den känslomässiga nivån här och nu, i samklang med din tillgänglighet till dina kroppsupplevelser och känslor.

Du sitter ned när du “vivar” då du slappnar av, på samma gång som du lättare håller dig vaken än om du ligger ned. En fulländad Vivationsession brukar vanligtvis ta ungefär lite i underkant av en timme.

Vivation består av fem element som används tillsammans i en synergi, simultant med varandra som delarna av en helhet.

De fem elementen fungerar helt enastående för att snabbt lösa upp dina spänningar och de ökar ditt välmående på alla vis. De bidrar till att öka dina förmågor att känna in och de underlättar för dig i ditt liv när du som allra bäst behöver handlingskraft, mod och självinsikt.

Vivation gör att du njuter av dina efterrätter så väl som av dina förrätter och framför allt av huvudrätten, livet självt i denna stund. Du njuter och gläds över bara det att du finns. Du försonas och accepterar och lyssnar till dina kroppsförnimmelser, för din kropp minns.

Det bästa sättet att lära dig Vivation är genom ”The Seven Basic Lessons”, sju lektioner med tillhörande sessioner, under 2-3 intensiva dagar, gärna ett veckolsut. Det ger dig en helt unik och genuin förståelse av hur du på bästa vis också på egen hand får nytta av de fem elementen i Vivation. Under loppet av några dagar löser du upp konflikter och spänningar som du kan ha gått runt och burit på och undertryckt i åratal.

Du lär dig vivation antingen genom individuell konsultation med en Vivation Professional eller exempelvis genom helgseminarier i grupp eller tillsammans med din partner, privat eller i ditt arbetsliv.


Din kropp och dina känslor talar alltid sanning.

De enda begränsningar som finns är de vi själva väljer att hålla fast vid. Tänk att få tillgång till ren genuin spontanitet och skaparkraft, ren livsglädje och intuitiv klarsynthet, mer och mer fullt och helt.

Vivation är helt och hållet en praktisk och experimentell färdighet. -och- Övning gör mästare. Redan från början märker du att du får direkta resultat. Efter “The Seven Basic Lessons” kan du närhelst du önskar tillämpa Vivation i ditt liv tillsammans med dina övriga aktiviteter eller genom Vivation sessioner ensam eller med dina vivation kontakter och självklart också i guidade Vivation sessioner av oss Vivation Professionals.


Give mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

Från Franciskus av Assisi och hämtad ur gammalt indianskt visdomsord.

Cirkulär andning

Din cirkulära andning är din ”motor” och den hjälper dig att uppmärksamma de kroppsförnimmelser och känslor som för stunden hela tiden gör sig mest påminda i din kropp. Andningen sker utan några pauser mellan in- och utandningen. Du fokuserar på “hur och var” du andas in i din kropp och slappnar av så mycket du kan med varje utandning. Andas in- och ut antingen genom näsan eller in- och ut genom munnen. Det gör att du får sammanhållna energi cyklar genom varje andetag och det underlättar för dig att förnimma allt som händer från ögonblick till ögonblick inom dig själv. När du slappnar av helt och hållet med varje utandning kan du också andas både snabbt och långsamt utan att hyperventilera.

Total avslappning

Avslappningen underlättar för dig att ta emot det som kommer upp under din session. Med din avslappnade kropp ökar dina inkänningsförmågor och avslappningen innebär både fysisk såväl som mental och psykisk avspänning. Under din session behöver du inte analysera eller klura ut någonting. Du slappnar bara av så mycket du kan med varje utandning och släpper taget om olika fast hållanden. Du ökar tilliten till att din kropp vet hur den för dig i kontakt med just det som för stunden allra mest behöver din uppmärksamhet och din medkänsla inom dig själv.

Uppmärksamhet i detalj

Du uppmärksammar de subtila förändringarna och nyanserna som sker i de mest framträdande kroppsförnimmelserna från ögonblick till ögonblick. - En spänning eller ett litet pirrande, ett ”myrkryp” eller porlande livsflöde. Allt känns som någonting! Bekvämt eller obekvämt, ledsamt eller lättsamt, du får mer tillgång till dig själv, vilket i det stora och hela är mycket befriande. Som Vivations grundare Jim Leonard ofta sade så behöver du inte ha kontroll över dansarna på en scen för att glädjas över föreställningen, kanske en hänförande musical. Föreställ dig en vacker balett eller varför inte en rockkonsert som du har tillfället att glädjas åt och riktigt skaka till. -På samma vis kan du låta dina egna känslor och kroppsförnimmelser få röra sig fritt inom dig och få ta med dig på en resa, där du hela tiden har möjligheten att ta emot de delar av dig själv som gör sig påminda och allra mest längtar efter att återförenas in i din totala acceptans, in i din egna unika livs dans.

Integration in i glädje

Integration innebär att du öppet och ärligt bemöter och omfamnar dina känslor precis så som de i stunden yttrar sig. Det kräver ingen ansträngning. Däremot att hålla dem ifrån dig kan vara nog så mödosamt. Du gör dig inte av med någonting utan bara erkänner och accepterar de delar av dig själv som för stunden upplevs allra mest. Du behöver inte längre undertrycka dina känslor och ärliga behov. Det leder dig till ökad handlingskraft och till ökad frihet! Med det samma du integrerar en känsla tar du emot vilken som helst lärdom som just den känslo- och kropsforimelsen har för dig.

Viljan är tillräcklig

Du behöver din viljestyrka oavsett vad du önskar företa dig i livet. Ditt välmående är ditt eget ansvar och du behöver inte längre hålla fast vid lidanden även om de kan ha plågat dig mycket länge. Din kropp vet alltid skillnad mellan ärliga behov och undertryckande förslag. Fråga dig själv: Är jag verkligen villig att i denna stund känna mina känslor så ärligt det bara går, och att se dem för vad de är mer än någonting jag hellre ville att de vore, något annat som inte finns? Ju mindre beroende du är av att någonting måste vara på ett visst sätt ju mer öppnar du upp för ditt spontana och porlande livsflöde vilket gagnar både dig och alla du möter. Dina värderingar och attityder gör skillnad och varje lilla nyans är viktig. Vore det inte skönt att släppa taget om all kamp och leva mera utan möda och besvär?